Новини и събития


По следите на Левски и Ангел Кънчев в Клисура

Посещавал ли е Васил Левски Клисура през зимата на 1871г. придружаван от Ангел Кънчев! В спомените си Митрополит Максим Пловдивски(тогава още дякон Максим Пелов) разказва:

още

 

142 г. от освобождението на град Клисура.

На 10 януари 2020 г. се навършват 142 г. от освобождението на град Клисура. Ако Априлското въстание може да се определи като началото на края на Османската империя, то клисурци дават немалко за него. Клисура е селището с най-големи материални щети по време на въстанието. За пълното разорение на града свидетелства фактът, че когато войските на ген. Комаровски идват, в Клисура има само една завършена къща – Червенаковата.

още

 

141 години от Освобождението на град Клисура

На 10 януари, преди 141 години, колона от Западния отряд, командвана от генерал Комаровски, влиза в град Клисура. Дебелият сняг милостиво е затрупал белезите от потушаването на Априлското въстание, но въпреки това разрухата е видна - покриви на къщи все още няма. Завършена е само една – Червенаковата, в която е настанено командването на руските войски. Останалите клисурци живеят в схлупени колиби и макар и срамежливо, те от сърце отварят вратите им, за да подслонят руските войници.

още

 

Покажи всички...


Как да стигнем до Клисура

Новини и събития140 години от основаването на "Братя Самуилови".

Резюме: На 15 януари се навършват 140 години от основаването на Клисурският революционен комитет.

На 15 януари преди 140 години в една студена зимна вечер в Павурджиевия хан пристигат апостолите на четвърти революционен окръг Панайот Волов и Георги Бенковски.
В една от стаичките на Павурджиевия хан двамата апостоли в присъствието на клисурските деятели Петър Павурджиев и Христо Ф. Попов основават Клисурският революционен комитет.

В условията на дълбока конспиративност за три месеца малката Клисура се подготвя за своята велика саможертва пред олтара на българската свобода. Клисурският комитет наречен с тайното име „Братя Самуилови“  чийто кръстник е Панайот Волов е първият революционен комитет създаден от апостолите на територията на четвърти революционен окръг.

 От целия революционен комитет клетва пред апостолите дават само Петър Павурджиев и Христо Попов. Но тази клетва струва колкото клетвата на всички клисурци.  Както казва Хр.Попов в своята книга „Градь Клисура вь Априлското възстание“ …“ Заклинанието не бе нужно за ония, които се бяха клели още в детинството и върху училищния стол. Комитетът беше съставен, без никакъв председател от Христо Труфчев, Петър Павурджиев, Христо Драганов и от мене, десетника на „Пресвета“ .

 

Клисура не познава предателството.  Град който десетилетия преди това два пъти е опожаряван и разграбван от кърджалийски набези не се поколеба и този път. Клисура въстана втора , но първа се пожертва за свободата на България.

 

Клетвената стая в Павурджиевия хан

Извадки от книгата на Хр. Ф. Попов „Градь Клисура вь Априлското възстание“  

Бенковски отиде към вратата, открехна я полека, погледна навън, после я отвори повече и метна поглед към срещните, през двора стаи, в които живееше Мехмед Ефенди. Разбрах, че той искаше да види, да не би да е там наоколо ефендието, което доскоро слушахме да кашля и да се разхожда по преддверието на стаята си. Затвори отново вратата, дойде сред стаята, извади от пояса си револвер и ни каза да станем прави, па се обърна към Павурджиева, когото покани да повтаря думите, които Бенковски щеше да изрича и най-сетне даде му да целуне револвера.
Клетвата се свърши, но, уверявам ви, не чух и не разбрах нито дума от нея. Очите ми бяxa премрежени, ушите заглъхнали, краката ми трепереха. След като седнаха всичките, аз останах още прав, безмълвен и може би още щях да стоя така, ако не беше ме върнал към действителността Волов, който ме покани да седна до него. Само оня, който не е давал такава клетва или не е присъствал, когато други я дават, не е изпитвал вълнението, което тя причинява върху душата. Клетвата смущава и най-силните духове, които дори не обладават никакви религиозни предубеждения. След клетвата Волов продължи:
„Ние сме апостоли на свободата……

„…..Тази нощ не трябваше да се спи. Аз бях вече съзаклятник. Съзаклятниците не спят спокойно, а аз съвършено не мога да спя. Да се влезе в такова съзаклятие, ще рече да се отрече човек от живота. Или поради предатели, или след въстанието ще трябва да се простя с този свят. Мигар трябваше толкова скоро да умра? Че още не съм живял!.. 

…….Не само аз, но и целият народ няма защо да живее. Той трябва да прегърне смъртта, ако иска да оживее отново. Трябва да възлюби с велика любов своето унизено, опозорено отечество, та да стане достоен за свободата и готов да мре за нея. Но аз съм вече съзаклятник, значи приятел на смъртта...

Автор: Николай Николов (Черноризецъ Клисурский)

Стълбите към Балабановата...

Календар на събитията

Месец назад Месец напред
Февруари
Пон Вт Сря Чет Пет Съб Нед
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29
Книга за гостиСвободен отговор:
Църквата "Св. Никола"

Къде се намира:

Старата църква,чиято камбанария известява за начало на бунта.
Монументът на Зли дол

Къде се намира: Най - високата точка на позицията

На това място се е намирал щабът на военният съвет, ръководил въстанието през 1876г.
Местността " Зли дол"

Къде се намира:

На това място са се състояли драматичните боеве на клисурските въстаници с турския башибозук.
Всички права запазени Кметство град Клисура 2009 © Програмиране и дизайн Kaмeя Дизайн