Новини и събития


По следите на Левски и Ангел Кънчев в Клисура

Посещавал ли е Васил Левски Клисура през зимата на 1871г. придружаван от Ангел Кънчев! В спомените си Митрополит Максим Пловдивски(тогава още дякон Максим Пелов) разказва:

още

 

142 г. от освобождението на град Клисура.

На 10 януари 2020 г. се навършват 142 г. от освобождението на град Клисура. Ако Априлското въстание може да се определи като началото на края на Османската империя, то клисурци дават немалко за него. Клисура е селището с най-големи материални щети по време на въстанието. За пълното разорение на града свидетелства фактът, че когато войските на ген. Комаровски идват, в Клисура има само една завършена къща – Червенаковата.

още

 

141 години от Освобождението на град Клисура

На 10 януари, преди 141 години, колона от Западния отряд, командвана от генерал Комаровски, влиза в град Клисура. Дебелият сняг милостиво е затрупал белезите от потушаването на Априлското въстание, но въпреки това разрухата е видна - покриви на къщи все още няма. Завършена е само една – Червенаковата, в която е настанено командването на руските войски. Останалите клисурци живеят в схлупени колиби и макар и срамежливо, те от сърце отварят вратите им, за да подслонят руските войници.

още

 

Покажи всички...


Как да стигнем до Клисура

Новини и събития



Нова книга за Клисура излиза от печат съвсем скоро

Резюме: Заглавието на книгата е "Град Клисура в Априлското въстание - очерк за миналото и настоящето на града". Събитието ще бъде официално представено в навечерието на настъпващите празници по случай 134 години от въстанието в Клисура.

Книгата наистина е нова, но за 21 век. Това е второ издание, което излиза 84 години след първото. Авторът Христо Попов успява да издаде първото издание едва през далечната 1926г., по случай 50 годишнината от великия подвиг на клисурци.
Второто издание излиза от печат, благодарение на инициативен комитет с безвъмездния труд и дарителска подкрепа на родолюбиви българи, повечето от които са клисурци.
В книгата могат да се открият непознати за по-младата част от гражданите на Клисура факти относно клисурски личности и развитието на града до паметната 1876г.
Също така е добре да се припомни, че авторът(Хр.Попов) е пряк свидетел и участник в подготовката и вдигането на въстанието, както и свидетел на неговия погром.
Тези, които желаят да научат какъв е бил обликът на града, в който живеят преди 1876г., а и непосредствено след това могат да го направят прочитайки книгата на Хр. Попов.
Интерес представлява и поместеният разказ на клисурецът - четник и опълченец Христо Драганов. В този разказ се описват драматични факти за последвалата съдба на оцелелите от погрома Н. Караджов, П. Волов, Г. Икономов, Гр. Божков и още други и бягството им през Балкана.
Книгата завършва с разказ за съдбата на града ни в свободните години до 1926г., а в приложението е поместен списък на загиналите през въстанието.
За сега по предварителни данни, датата на представянето на книгата пред клисурската общественост е 23 април 2010г. Изборът на датата не е случаен, защото според авторът тя има изключително значение в дните на въстанието, а и по - късно при основаването на читалището.
Автор: Николай Николов (Черноризецъ Клисурский)
Чешмата в двора на...

Календар на събитията

Месец назад Месец напред
Септември
Пон Вт Сря Чет Пет Съб Нед
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
Книга за гости



Свободен отговор:
Монументът на Зли дол

Къде се намира: Най - високата точка на позицията

На това място се е намирал щабът на военният съвет, ръководил въстанието през 1876г.
Паметникът на Боримечката

Къде се намира:

Паметникът на славния Иван Танков- Боримечката,герой от въстанието и командир на черешовата артилерия.
Местността " Зли дол"

Къде се намира:

На това място са се състояли драматичните боеве на клисурските въстаници с турския башибозук.
Всички права запазени Кметство град Клисура 2009 © Програмиране и дизайн Kaмeя Дизайн